Izbornik
Početna
Novosti
Forum
Plesna Škola
Upisi na tečaj
Show programi
Ples sa zvijezdamaPles sa zvijezdama
Plesne zabave
Radionice
Galerija
O nama
Kontakt
Anketa
Jeste li učili plesati?
 
Slideshow
Jeste li znali...

da je Bečki valcer svoju popularnost stekao u Beču ponajviše zahvaljujući poznatom kompozitoru valcera Johann Strauss i njegovu sinu...

Početna arrow Plesovi

plesoviUkratko o povijesti i razvoju nekih standardnih, latino, disco i party plesova, koje učimo kroz razne stupnjeve plesnih tečajeva.

U paleti plesova spomenuli bi neke standardne plesove kao što su: engleski valcer, bečki valcer, lagani foxtrot, brzi foxtrot (Quickstep ili dvokorak), Tango, zatim latinoamerički i karibski plesovi kao što su Rumba, Samba, Mambo, Merengue, Salsa, Cha-Cha-Cha, Swing plesovi (Jitterbug, Jive, Lindy hop, B-Bop, Rock'roll, Swing..) ili disco plesovi tipa disco Hustle (disco fox, NewYork Hustle), Double Hustle, Two-step ili solo disco plesovi kao što su hip-hop, funky, street dance, te party plesovi kao što je Sirtaki, Country Western polka, itd...

PLES POBOLJŠAVA
  • Bolji tonus mišića i djeluje anti-stresno.
  • Doprinosi boljem držanju, boljoj posturi;
  • Bolja fleksibilnost tijela, mladenački osjećaj i izdržljivost;
  • Blagotvorno djeluje na srčanožilni sustav;
  • Ples je blagi oblik aerobnog vježbanja;
  • odličan je za mozak jer su studije dokazale de je dobar u borbi protiv Alzheimerove bolesti;
  • bolji društveni život, više druželjubivosti.
  • kao sentimentalna alternativa
  • žene jako vole plesati kad partner zna voditi i osjeća ritam, ima dobro držanje, stil..
  • pojedinci koji dolaze sami na tečaj (dečki, cure) upoznaju nove prijatelj jer ples "ruši" ledeene barijere među ljudima u komunikaciji.


Moderni urbani plesovi PDF Ispis E-mail

Hip hop, R&B dancehall stilovi koje možete vježbati u okviru naše škole.
U okviru hip hopa pojavljuje se break dance u koreografijama.


Ples vuče korjene iz crnačkog miljea New Orleans, uz elemente klasičnog "bounce"-a.
Dancehall vuče korjene iz Jamaikanske glazbe, ali isto tako iz afro ritmova.

 
Jive PDF Ispis E-mail
Uobičajeno ga povezujemo sa Rock'n'Roll-om ili Jitterbug-om, Boogie-Woogie, B-Bop sa elementima Swinga. Još u 18. stoljeću plesala je crna populacija ples Cake Walk prema glazbi koja je bila poznatija kao "Ragtime".

Glazba je 4/4 sa naglašenim 2 i 4 udarcem.
 
American Hustle PDF Ispis E-mail
Rođen u New York-u 70-tih godina. Ples na modrenu disco glazbu prikladan za plesanje na malim prostorima i diskotekama. Može se plesati na hip-hop i R'B glazbu. Popularnost je stekao kao line Hustle u filmu "Saturday Night Fever".
Osnovni korak sastoji se od tri koraka u 4/4 glazbi. Vuče korjene iz West Coast Swinga i Jitterbuga. Ples se pleše u paru i ima latin "feeling" pozamljenog od plesova Lindy, Rumba, Tango...itd.
Ima nekoliko stilova i to : New York Hustle, American double Hustle, Latin Hustle i drugi..
 
Merengue PDF Ispis E-mail
Merengue je nacionalni ples Dominikanske republike a pleše se i na Haitiju. Inače vrlo popularan ples na cijelim Karibima i Južnoj Americi. Ima raznih varijanti plesa, tempo varira od stila do stila. Tempo je 55-60 taktova /min a glazba je 2/4. Osnovno gibanje je tipično latino karaktera, mekanih i atraktivnih bokova, koljena i bokovi relaksirani.
Uči se na trećem stupnju tečaja.
 
Salsa PDF Ispis E-mail
Ritam koji postaje sve popularniji i to ne samo na Karibima, Americi i Europi, već i na Srednjem istoku i Aziji. Salsa je vrućeg ritma kao što i sama riječ govori "salsa" - znači vrlo začinjeni "sos".
Salsa je zapravo modernizirani kubanski ples Son. Ritam sekcija je vrlo snažna i sastoji se od raznih vrsta udaraljki kao napr. Marakas, Guiros, Clave, Congos, Bongo.. Krajem 60' godina kubanski Son se miješa i sa drugim latino ritmovima kao što su Merengue, Bossanova, Cumbia, Cha-cha-cha, Mambo i Boogie-Woogie. Rezultirajući ludi ritam zvao se "boogaloo".
Rueda de Casino je specifičan način plesanja Casina (Salsa) koji je veoma popularan na Kubi. Parovi plešu u krugu vođeni od "leadera". Korijeni ovakvog plesanja dolaze još iz španjolskog plesa Contradaza.

Salsa se uči u trećem stupnju tečaja.
 
Cha-Cha-Cha PDF Ispis E-mail
Ples vodi porijeklo sa Kube. Vrlo omiljen među plesačima. Neki ga opisuju kao trostruki MAMBO.
Glazba je 4/4 tempo 30-32 takta u minuti naglašenog prvog udarca u taktu.
 
Rumba PDF Ispis E-mail
Razvio se na Kubi u 19 stoljeću. Rumba je zapravo generički pojam koji pokriva razne nazive plesova kao što su Guaracha, Son, Cuban Bolero. Vrlo je zabavan, ritmičan i atraktivan ples. Brzo se uči. Glazba 4/4 a tempo je 28 taktova /minuti.
Uči se na drugom stupnju tečaja.
 
Samba PDF Ispis E-mail
Popularnost je stekla zahvaljujući karnevalu u Rio de Janerio. Dakle, brazilski ples na kojeg je kasnije imao utjecaj ples Maxixe. Danas imamo korake u Sambi koji se zovu maxixe.
Glazba je 2/4, tempo 48 do 56 taktova/minuti. Vrlo popularan ples dinamičnog ritma. Uči se na početnom tečaju.
 
Tango PDF Ispis E-mail

Argentinski tango razvio se početkom 19 i 20 stoljeća u Argentini, Buenos Aires. Na njegov razvoj utjecali su mnogi plesovi i stilovi kao što je španjolska Contradaza, La danza Habanera sa Kube, Candobe, Flamenco, španjolski Pasodoble, Milonga i drugi. Tango je stil, glazba, hod, vrlo je romantičan i egzotičan ples - ples emocija.
Dvadesetih godina prošlog stoljeća Rudolf Valentino popularizirao je u filmu melodramatičnu i teatralnu verziju tanga.


Uglavnom danas razlikujemo dva stila plesanja i to autentični Argentinski stil i internacionalni stil. Tango se uči na drugom stupnju tečaja i učimo osnovne elemente originalnog argentinskog tanga. Za one koji se bave natjecanjem učimo internacionalni stil. Tempo je oko 30-32 takta/minutu, gdje tempo ovisi od glazbe i stila kao npr. Milonga, La margarita, El Apartado...

 
Foxtrot PDF Ispis E-mail
Je vrlo individualni ples i možda najkarakterističniji od svih plesova "engleskog stila". Lagani foxtrot u narodu je uvriježen kao "dvokorak". Foxtrot je izmislio Harry FOX pripremajući Show u New Yorku.
Glazba je 4/4 tempa 30 do 50 taktova/minuti. Razlikujemo tkz. lagani fokstrot ili Slowfox i brzi foxtrot ili Quickstep. Puno se koristi u praksi i uči na prvom tečaju.
 
Bečki Valcer PDF Ispis E-mail
Nastao negdje u 18 stoljeću u južnoj Njemačkoj i Bavarskoj pod imenom Landler. Svoju je popularnost stekao u Beču ponajviše zahvaljujući poznatom kompozitoru valcera Johann Strauss i njegovu sinu. Definitivno ples sa najdužom tradicijom među standardnim plesovima. Glazba je pisana u 3 ili 6/8 mjeri, tempo apox. 60 taktova/min. Uči se na početnom tečaju plesa.
 
Engleski Valcer PDF Ispis E-mail
Jedan od najstarijih standardnih plesova nastao u Engleskoj iz plesa Boston. Glazba je 3, tempo je 30 taktova u minuti. Još se naziva i lagani ili dijagonalni valcer za razliku od brzog Bečkog valcera. Uči se na početnom tečaju plesa i vrlo je jednostavan.
 
Posljednje aktivnosti na forumu

Odgovor:sve u jednom

elio @ 18.09.2011 02:23

tečaj

jakov @ 14.03.2011 17:16

plesni tecaj

vedras @ 10.03.2011 13:55

Pitanje u vezi plesnog tečaja

vedras @ 10.03.2011 13:54

Najnovije foto galerije
Rijeka_Open_2013_01.JPG

RIJEKA OPEN 2013

admin @ 2013-10-14 02:28:43

rijekaopen2010-1.jpg

RIJEKA OPEN 2010

admin @ 2010-06-13 12:45:19

tecaj trsat 2009 01.jpg

TRSAT 2009

admin @ 2009-12-28 16:15:40