Izbornik
Početna
Novosti
Forum
Plesna Škola
Upisi na tečaj
Show programi
Ples sa zvijezdamaPles sa zvijezdama
Plesne zabave
Radionice
Galerija
O nama
Kontakt
Anketa
Jeste li učili plesati?
 
Slideshow
Jeste li znali...

da se krajem 60' godina kubanski ples Son miješa sa drugim latino ritmovima. Rezultirajući ludi ritam zvao se "boogaloo".

Početna arrow Plesovi

plesoviUkratko o povijesti i razvoju nekih standardnih, latino, disco i party plesova, koje učimo kroz razne stupnjeve plesnih tečajeva.

U paleti plesova spomenuli bi neke standardne plesove kao što su: engleski valcer, bečki valcer, lagani foxtrot, brzi foxtrot (Quickstep ili dvokorak), Tango, zatim latinoamerički i karibski plesovi kao što su Rumba, Samba, Mambo, Merengue, Salsa, Cha-Cha-Cha, Swing plesovi (Jitterbug, Jive, Lindy hop, B-Bop, Rock'roll, Swing..) ili disco plesovi tipa disco Hustle (disco fox, NewYork Hustle), Double Hustle, Two-step ili solo disco plesovi kao što su hip-hop, funky, street dance, te party plesovi kao što je Sirtaki, Country Western polka, itd...

PLES POBOLJŠAVA
  • Bolji tonus mišića i djeluje anti-stresno.
  • Doprinosi boljem držanju, boljoj posturi;
  • Bolja fleksibilnost tijela, mladenački osjećaj i izdržljivost;
  • Blagotvorno djeluje na srčanožilni sustav;
  • Ples je blagi oblik aerobnog vježbanja;
  • odličan je za mozak jer su studije dokazale de je dobar u borbi protiv Alzheimerove bolesti;
  • bolji društveni život, više druželjubivosti.
  • kao sentimentalna alternativa
  • žene jako vole plesati kad partner zna voditi i osjeća ritam, ima dobro držanje, stil..
  • pojedinci koji dolaze sami na tečaj (dečki, cure) upoznaju nove prijatelj jer ples "ruši" ledeene barijere među ljudima u komunikaciji.


Moderni urbani plesovi PDF Ispis E-mail

Hip hop, R&B dancehall stilovi koje možete vježbati u okviru naše škole.
U okviru hip hopa pojavljuje se break dance u koreografijama.


Ples vuče korjene iz crnačkog miljea New Orleans, uz elemente klasičnog "bounce"-a.
Dancehall vuče korjene iz Jamaikanske glazbe, ali isto tako iz afro ritmova.

 
Jive PDF Ispis E-mail
Uobičajeno ga povezujemo sa Rock'n'Roll-om ili Jitterbug-om, Boogie-Woogie, B-Bop sa elementima Swinga. Još u 18. stoljeću plesala je crna populacija ples Cake Walk prema glazbi koja je bila poznatija kao "Ragtime".

Glazba je 4/4 sa naglašenim 2 i 4 udarcem.
 
American Hustle PDF Ispis E-mail
Rođen u New York-u 70-tih godina. Ples na modrenu disco glazbu prikladan za plesanje na malim prostorima i diskotekama. Može se plesati na hip-hop i R'B glazbu. Popularnost je stekao kao line Hustle u filmu "Saturday Night Fever".
Osnovni korak sastoji se od tri koraka u 4/4 glazbi. Vuče korjene iz West Coast Swinga i Jitterbuga. Ples se pleše u paru i ima latin "feeling" pozamljenog od plesova Lindy, Rumba, Tango...itd.
Ima nekoliko stilova i to : New York Hustle, American double Hustle, Latin Hustle i drugi..
 
Merengue PDF Ispis E-mail
Merengue je nacionalni ples Dominikanske republike a pleše se i na Haitiju. Inače vrlo popularan ples na cijelim Karibima i Južnoj Americi. Ima raznih varijanti plesa, tempo varira od stila do stila. Tempo je 55-60 taktova /min a glazba je 2/4. Osnovno gibanje je tipično latino karaktera, mekanih i atraktivnih bokova, koljena i bokovi relaksirani.
Uči se na trećem stupnju tečaja.
 
Salsa PDF Ispis E-mail
Ritam koji postaje sve popularniji i to ne samo na Karibima, Americi i Europi, već i na Srednjem istoku i Aziji. Salsa je vrućeg ritma kao što i sama riječ govori "salsa" - znači vrlo začinjeni "sos".
Salsa je zapravo modernizirani kubanski ples Son. Ritam sekcija je vrlo snažna i sastoji se od raznih vrsta udaraljki kao napr. Marakas, Guiros, Clave, Congos, Bongo.. Krajem 60' godina kubanski Son se miješa i sa drugim latino ritmovima kao što su Merengue, Bossanova, Cumbia, Cha-cha-cha, Mambo i Boogie-Woogie. Rezultirajući ludi ritam zvao se "boogaloo".
Rueda de Casino je specifičan način plesanja Casina (Salsa) koji je veoma popularan na Kubi. Parovi plešu u krugu vođeni od "leadera". Korijeni ovakvog plesanja dolaze još iz španjolskog plesa Contradaza.

Salsa se uči u trećem stupnju tečaja.
 
Cha-Cha-Cha PDF Ispis E-mail
Ples vodi porijeklo sa Kube. Vrlo omiljen među plesačima. Neki ga opisuju kao trostruki MAMBO.
Glazba je 4/4 tempo 30-32 takta u minuti naglašenog prvog udarca u taktu.
 
Rumba PDF Ispis E-mail
Razvio se na Kubi u 19 stoljeću. Rumba je zapravo generički pojam koji pokriva razne nazive plesova kao što su Guaracha, Son, Cuban Bolero. Vrlo je zabavan, ritmičan i atraktivan ples. Brzo se uči. Glazba 4/4 a tempo je 28 taktova /minuti.
Uči se na drugom stupnju tečaja.
 
Samba PDF Ispis E-mail
Popularnost je stekla zahvaljujući karnevalu u Rio de Janerio. Dakle, brazilski ples na kojeg je kasnije imao utjecaj ples Maxixe. Danas imamo korake u Sambi koji se zovu maxixe.
Glazba je 2/4, tempo 48 do 56 taktova/minuti. Vrlo popularan ples dinamičnog ritma. Uči se na početnom tečaju.
 
Tango PDF Ispis E-mail

Argentinski tango razvio se početkom 19 i 20 stoljeća u Argentini, Buenos Aires. Na njegov razvoj utjecali su mnogi plesovi i stilovi kao što je španjolska Contradaza, La danza Habanera sa Kube, Candobe, Flamenco, španjolski Pasodoble, Milonga i drugi. Tango je stil, glazba, hod, vrlo je romantičan i egzotičan ples - ples emocija.
Dvadesetih godina prošlog stoljeća Rudolf Valentino popularizirao je u filmu melodramatičnu i teatralnu verziju tanga.


Uglavnom danas razlikujemo dva stila plesanja i to autentični Argentinski stil i internacionalni stil. Tango se uči na drugom stupnju tečaja i učimo osnovne elemente originalnog argentinskog tanga. Za one koji se bave natjecanjem učimo internacionalni stil. Tempo je oko 30-32 takta/minutu, gdje tempo ovisi od glazbe i stila kao npr. Milonga, La margarita, El Apartado...

 
Foxtrot PDF Ispis E-mail
Je vrlo individualni ples i možda najkarakterističniji od svih plesova "engleskog stila". Lagani foxtrot u narodu je uvriježen kao "dvokorak". Foxtrot je izmislio Harry FOX pripremajući Show u New Yorku.
Glazba je 4/4 tempa 30 do 50 taktova/minuti. Razlikujemo tkz. lagani fokstrot ili Slowfox i brzi foxtrot ili Quickstep. Puno se koristi u praksi i uči na prvom tečaju.
 
Bečki Valcer PDF Ispis E-mail
Nastao negdje u 18 stoljeću u južnoj Njemačkoj i Bavarskoj pod imenom Landler. Svoju je popularnost stekao u Beču ponajviše zahvaljujući poznatom kompozitoru valcera Johann Strauss i njegovu sinu. Definitivno ples sa najdužom tradicijom među standardnim plesovima. Glazba je pisana u 3 ili 6/8 mjeri, tempo apox. 60 taktova/min. Uči se na početnom tečaju plesa.
 
Engleski Valcer PDF Ispis E-mail
Jedan od najstarijih standardnih plesova nastao u Engleskoj iz plesa Boston. Glazba je 3, tempo je 30 taktova u minuti. Još se naziva i lagani ili dijagonalni valcer za razliku od brzog Bečkog valcera. Uči se na početnom tečaju plesa i vrlo je jednostavan.
 
Posljednje aktivnosti na forumu

Odgovor:sve u jednom

elio @ 18.09.2011 02:23

tečaj

jakov @ 14.03.2011 17:16

plesni tecaj

vedras @ 10.03.2011 13:55

Pitanje u vezi plesnog tečaja

vedras @ 10.03.2011 13:54

Najnovije foto galerije
Rijeka_Open_2013_01.JPG

RIJEKA OPEN 2013

admin @ 2013-10-14 02:28:43

rijekaopen2010-1.jpg

RIJEKA OPEN 2010

admin @ 2010-06-13 12:45:19

tecaj trsat 2009 01.jpg

TRSAT 2009

admin @ 2009-12-28 16:15:40